Articles

30 Most Common Networking Interview Questions

Computer Networking Questions which we mentioned here in below article will definitely helps you to crack all kind of technical Interviews.

Question 1: What is an Internet service provider?
Answer: Internet service providers (ISPs) provide the gateway to the Internet for their customers and information is shared.

Question 2: An internet is often confused with the _____________, but an internet is not necessarily part of the _____________.
Answer: An internet is often confused with the Internet, but an internet is not necessarily part of the Internet.

Question 3: What is an extranet?
Answer: An extranet is an intranet that is opened up to allow outside users.

Question 4: In a client/server network relationship, the ____________ stores data that is used by the users of the organizational LAN.
Answer: In a client/server network relationship, the server stores data that is used by the users of the organizational LAN.

Question 5: List at least three examples of a shared network resource.
Answer: Printers, Modem, Scanner, Data files, Applications and Storage

Question 6: What is a network protocol?
Answer: A protocol is a standard (or set of standards) that governs the rules to follow for setting up a data connection, communication between endpoints once the connection is set, and transferring data between those endpoints.

Question 7: What is the name of the ARPA subgroup that was set up to focus on research pertaining to anything that related to computing?
Answer: The Information Processing Techniques Office (IPTO)

Question 8: What are the four locations that made up the original ARPANET?
Answer: Stanford Research Institute, University of California, Los Angeles, University of California, Santa Barbara and University of Utah

Question 9: The Nations Science Foundation Network (NSFNET) was developed originally to allow researchers access to five supercomputers. Where were these supercomputers located?
Answer: Cornell University, Pittsburgh Supercomputing Center, Princeton University, University of Illinois and University of California, San Diego

Question 10: A _____________ standard is a standard that is developed and owned by a specific vendor.
Answer: A proprietary standard is a standard that is developed and owned by a specific vendor.

Question 11: What is a de facto standard?
Answer: A de facto standard is a standard that began as a proprietary standard and then grew to a standard that is used by pretty much everyone.

Question 12: ANSI is the organization that represents the United States in working with the global community on discussions relating to two important global standards organizations. Name these standards organizations.
Answer: International Organization for Standardization (ISO) and International Electrotechnical Commission (IEC)

Question 13: A ____________ is a team of IEEE professionals brought together to work on new research activities.
Answer: A working group is a team of IEEE professionals brought together to work on new research activities.

Question 14: IEEE 802.3 identifies which IEEE working group?
Answer: Ethernet Working Group

Question 15: IEEE 802.11 is the standard for ___________________.
Answer: IEEE 802.11 is the standard for wireless LAN technology.

Question 16: What functions are performed at the presentation layer?
Answer: Encryption services, Decryption services, Data compression services, Data decompression services and Translation services

Question 17: Network File System (NFS) is a data format that is used at the __________ layer.
Answer: Network File System (NFS) is a data format that is used at the Session layer.

Question 18: Open Shortest Path First (OSPF) is an example of a _____________ layer protocol.
Answer: Open Shortest Path First (OSPF) is an example of a Network layer protocol.

Question 19: Point-to-Point Protocol (PPP) is an example of a ______________ layer protocol.
Answer: Point-to-Point Protocol (PPP) is an example of a Data Link layer protocol.

Question 20: What does the term sneakernet refer to?
Answer: The term sneakernet refers to the days when data was copied on a floppy disk and then transported by an individual to the destination PC.

Question 21: What are the three main IEEE standards that are primarily associated with traditional LANs?
Answer: IEEE 802.2 Logical Link Control, IEEE 802.3 CSMA/CD Access Method and Physical Layer Specifications, IEEE 802.5 Token Ring Access Method and Physical Layer Specifications

Question 22: The Media Access Control sublayer provides __________ and _________ control.
Answer: The Media Access Control sublayer provides addressing and channel control.

Question 23: What was the name of the company that introduced Token Ring technology? When was it introduced, and what was the operating speed?
Answer: When Token Ring was first introduced by IBM it possessed a speed of 4 Mbps, thus not offering any advantage over CSMA/CD networks.

Question 24: True or false: Both IEEE 802.3 and Ethernet are CSMA/CD network standards that are fully compatible with each other.
Answer: False – Although both are network standards, the two are not fully compatible with each other.

Question 25: Although this protocol is closely related to Token Ring, it is not officially considered as part of the Token Ring family. Name this protocol.
Answer: Fiber Distributed Data Interface (FDDI)

Question 26: A star topology is implemented with the use of ___________ and UTP cables terminated with ___________ plugs.
Answer: A star topology is implemented with the use of hubs and UTP cables terminated with RJ-45 plugs.

Question 27: What are the two types of duplex? What are the differences?
Answer: Duplex is either half duplex or full duplex. The difference between the two is that full-duplex devices are capable of both transmitting and receiving at the same time, whereas half-duplex devices are either in transmit or receive mode but never both simultaneously.

Question 28: Fault ___________ is built into the dual-ring FDDI network.
Answer: Fault tolerance is built into the dual-ring FDDI network.

Question 29: What is POTS? What is it used for?
Answer: POTS stands for plain old telephone service. It refers to the use of voice-grade telephone lines to form a point-to-point data connection.

Question 30: What type of a node is required in order for two LANs to be able to communicate using the ISDN protocol?
Answer: LAN-to-LAN connectivity with ISDN can best be accomplished with the use of ISDN routers.

Have something to say about this article? Comment below or share it with us on Facebook or Twitter.

H4ck0
Step by step hacking tutorials about wireless cracking, kali linux, metasploit, ethical hacking, seo tips and tricks, malware analysis and scanning.
https://www.yeahhub.com/

WHERE SHOULD WE SEND

HACKING TUTORIALS & INFOSEC NEWS?

Subscribe to Our Newsletter and Get Instant Delivered to Your Email Inbox.

We respect your privacy and take protecting it seriously.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + five =